the best documentaries on netflix

20 July 2017

Mun suosikki elokuvagenret on sekä piirretyt että dokumentit. Katon elokuvia ihan laidasta laitaan, mutta nämä kaksi ääripäätä iskee muhun eniten. Ja koska netissä ei niitä vanhoja kunnon piirrettyjä ole, tänään mä esittelen parhaat dokumentit Netflixistä. Itse tykkään katsoa herättäviä ja usein melko raskaitakin dokumentteja. Rakastan oppia uusia asioita, dokumentit tekee siitä helppoa ja useimmiten myös mielenkiintoista. Huonon dokumentin tunnistaa siitä, jos alat kuorsaamaan kesken kaiken (kokemusta on). Nämä seuraavat eivät kuitenkaan nukuttaneet - ainakaan minua!

My two favorite movie genres are cartoons and documentaries. I watch all kinds of movies, but these two genres are my absolute favorites. And since you cannot find the classic cartoons easily, today I'll share the best documentaries on Netflix - in my opinion they're the best.

netflixfaves1 T H E  T R U E  C O S T Dokumentissa tutkitaan kuluttajien asettamien paineiden saada halpoja muotituotteita ja hikipajojen työntekijöiden huonojen olosuhteiden välistä yhteyttä. / The links between consumer pressure for low-cost high fashion and the meager existences of the sweatshop workers who produce those goods are explored. • Tää on yksi mun ehdottomista suosikeistani Netflixissä. Todella silmiä avaava ja mielenkiintoinen elokuva pikamuodista ja siitä, mitä kaikkea muotiteollisuus aiheuttaa, sekä maapallolle, että niille ihmisille, jotka näitä vaatteita meille valmistavat.

2 G O I N G  C L E A R  S C I E N T O L O G Y Tässä best-seller kirjaan perustuvassa dokumentissa haastatellaan entisiä skientologeja ja perehdytään skientologian väitettyihin väärinkäytöksiin ja laittomuuksiin. / Via interviews with ex-members, this documentary based on a best-selling book examines Scientology's alleged abuses and potentially illegal practices. • Mä en ole mitenkään uskonnollinen ihminen, mutta tää elokuva kiinnosti mua ihan sen hulluuden vuoksi. Kuinka tosissaan Tom Cruise ja muut skientologit kertovat olevansa muiden ihmisten yläpuolella - siksi, että heillä on varaa maksaa skientologikirkolle hulluja summia.

3 M I N I M A L I S M Dokumentissa haastatellaan ihmisiä, jotka torjuvat amerikkalaisen ihanteen eivätkä usko tavaroiden tuovan onnea vaan  näyttävät, että vähemmän on enemmän. / People dedicated to rejecting the American ideal that things bring happiness are interviewed in this documentary showing the virtues of less is more. • Jokainen meistä on varmasti nähnyt videoita jenkkien Black Friday-sekoiluista. Miksi materiasta on tullut niin tärkeää ja onnellisuutta kasvattavaa? Elokuva seuraa kahta nuorta miestä, jotka levittävät sanomaa minimalismista - vähemmälläkin tavaralla, voi elää onnellisemmin.

F E D  U P Silmät avaavassa dokumentissa paneudutaan lasten ylipainon syihin. Lasten liikalihavuudesta on tullut vakava terveysongelma Yhdysvalloissa. Vaikuttaako asiaan se että sokerin takana on suuri lobbauskoneisto? / This eye-opening documentary examines the underlying causes of childhood obesity, which has become an increasingly serious medical issue in America. • Terveyteen liittyvät dokumentit on ollut mun suosikkeja ja tässä yksi niistä. Miksi ylipaino on niin suuri ongelma jenkeissä, miksi ruokakasvatus on niin heikkoa, miksi ihmisistä tehdään tarkoituksella sokeririippuvaisia ja media suorastaan kannustaa epäterveelliseen ruokavalioon?

netflixfaves 2 5 H O W  T H E  U N I V E R S E  W O R K S Juontaja Mike Rowe vie meidät kosmiselle matkalle niin omaan aurinkokuntaamme kuin kaukaisiin galakseihin ja aikojen alkuun asti. / Join host Mike Rowe for a journey through the cosmos that includes our own solar system and distant galaxies and travels back in time to the Big Bang. • Tämä sarja on ollut yksi mun lemppareista jo pitkään. Suomessa Maailmankaikkeuden salaisuudet on pyörinyt myös tv:ssä ja olin iloinen, että löysin sen myös Netflixistä. Jaksot pyörivät monipuolisesti erilaisten avaruuden ilmiöiden ympärillä, jokaisessa jaksossa oppii jotain uutta!

A U D R I E  &  D A I S Y Raastava dokumentti kertoo kahdesta teinitytöstä, jotka joutuvat ystävikseen luulemiensa poikien raiskaamiksi, nöyryytetyksi netissä sekä yhteisöjensä silmätikuiksi. In this wrenching documentary, two teens are sexually assaulted by boys they considered friends, humiliated online and harassed by their communities. • Tämä elokuva on yksi raskaimmista dokumenteista, mitä oon nähnyt. Suosittelen tsekkaamaan Helsingin sanomien artikkelin tästä, jos tämä dokumentti kiinnostaa enemmän.

7 A  P L A S T I C  O C E A N Dokumentaristi tutkii saastumisen ympäristövaikutuksia maailman valtamerten täytyttyä muovijätteistä. / When he discovers the world's oceans brimming with plastic waste, a documentary filmmaker investigates the pollution's environmental impacts. • Tämä on itse asiassa viimeisin dokumentti, jonka katsoin - ja onneksi katsoinkin. Elokuva näyttää kuinka paljon meriimme on oikeasti joutunut muovia. Dokumentti sisältää myös pelottavia faktoja muovista ja vinkkejä, miten me voimme vaikuttaa.

8 I   A M  J A N E  D O E Väkevä dokumentti seuraa tositapauksia amerikkalaisista tytöistä, jotka päätyivät lapsiseksikaupan uhreiksi sanomalehtien verkkopalstailmoitusten kautta. / This intense documentary follows real cases of American girls enslaved in the child sex trade through ads in a newspaper's online classified section. •  Tässä myös todella raskas dokumentti, joka kertoo ihmiskaupasta ja niistä nuorista nimettömistä tytöistä, joita mainosyritys Backpage antoi kaupata.

Katsotteko te dokumentteja? Mulle saa aina vinkata dokumentteja, eli jos sulla on oma lempparisi, kerro se mulle!
Do you guys watch documentaries? I'm always open for a new documentary, so you're more than welcome to share it with me!

18 comments

 1. Oon sun kanssa kyllä aivan samoilla linjoilla siinä, että dokumentit ovat todella mielenkiintoisia (paitsi jotkut). Ne laittavat todella pohtimaan asioita ja tätä maailmaa. Harmi, etten omista Netflixiä, sillä nää sun listaamat dokumentit herättivät minunkin kiinnostukseni. ;-)

  Mä katsoin taannoin keväällä Yle Areenasta Muodonmuutoksia-nimisen dokumentin, jossa aiheena on tällä hetkellä niin pinnalla oleva fitness. Dokumentissa päästään seuraamaan muutaman fitness-harrastajan todellista arkea ja sitä, millaista työtä sekä henkistä kanttia se lavalle tuomariston eteen arvosteltavaksi meneminen vaatii. Suosittelen ko. dokumenttia, jos yhtään kiinnostaa. Ja kerro toki, mitä mieltä olit, jos katsoit tämän!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Netflixissä on ollut ainakin mun mieleen kattavasti dokumentteja laidasta laitaan! :) Hei jes kiitos, pitääkin katsella se tässä joku päivä! :)

   Delete
 2. Oon aika paljon katellu dokkareita, koska ne on munkin mielestä suurimmaksi osaksi äärettömän mielenkiintoisia. Kutosen ja kasin oon nähnyt, joista kutosta en jaksanut kattoa loppuun. Kasi oli ihan ookoo, jäi vaan kyrsimään se loppuratkaisu... Tykkään myös kattoa tositarinoihin perustuvia leffoja ja ehdoton suosikkini onkin The Impossible eli suomeksi Selviytyminen. Kannattaa kattoa, jos erilaiset brutaalit haavat / veri / muu ällötys okseta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Loppuratkasut dokumenteissa yleensä onkin vähän meh. :-D Mutta kiitos suosituksesta, saa nähdä pystynkö kattomaan! :D

   Delete
 3. Itse en oo hirveästi dokumentteja katsonut, mutta tässä sun listaamissa on kyllä pari jotka herätti kiinnostuksen

  ReplyDelete
 4. Mä tykkään kans katsoo dokkareita! :) Netflixissä oon katsonut ne kaikki brittilinnoista kertovat dokumentit, oisko se sarja ollut nimeltään joku Secrets of... ? :) Jos historia kiinnostaa, niin ne! :) Ja sit oon katsonut mm. erityislapsista kertovia dokkareita, ihan super mielenkiintoisia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei joo, oon kuullut niistä! :) Pitääkin vilkaista, oon muutamia historiallisia dokumentteja katsonut, mutta näitä en oo vielä! Kiitos suosituksesta! :)

   Delete
 5. Oon ollut aika pienestä pitäen hyvin kiinnostunut historiasta, eritoten sotahistoriasta sekä rikoksesta. Niinpä rakastan katsoa dokumentteja, mutta nyt Netflixin aikakaudella tulee harvemmin selattua mitä dokkareita vaikka YLEltä tulee. Netflixissä mulla on kyllä muutamia dokkareita katsomislistalla, kunhan on vaan aikaa ja energiaa keskittyä niihin 😊 Jos true crime dokumenttisarjat kiinnostaa niin Making a Murderer ja The Keepers ovat ehdottomasti katsomisen arvoisia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, dokumentit on kyllä sellasia, että jos ei keskity, niin koko leffa menee ihan ohi. Ja hei kiitos suosituksista, Making a Murdererin oon katsonut, mutta jospa toi The Keepers olis seuraavana listalla! :)

   Delete
 6. Yhteen aikaan katoin tv:stä erilaisia dokumentteja, mutta nykyään Netflixin myötä tv:n katsominen on jäänyt vähemmälle. En oo siis Netflixistä katsonut muistaakseni yhtäkään dokumenttia, mutta tää postaus herätti kyllä kiinnostuksen näitä dokumentteja kohtaan. Kiitos vinkeistä! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jihuu! Suosittelen vilkasemaan, jos kiinnostusta löytyy! :)

   Delete
 7. Oon kans kattonut sikana historiallisia dokumentteja, sillä jostain syystä on löytynyt paljon Natsisaksaan liittyviä ohjelmia ja ne on oikeasti hyviä ja silmiä avaavia juttuja katsoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep! Parasta dokumenteissa on just se, että vaikka luulis tietävänsä aiheesta, niin aina oppii uutta! :-D

   Delete
 8. Mäkin tykkään tosi paljon katsoa dokkareita, joten kiitos tästä! Sain hyviä vinkkejä mitä katsoa seuraavaksi :) oma lemppri on Blackfish, joka kertoo miekkavalaista jotka elävät vankeudessa. Toi dokkari on oikeastaan se, joka sytytti muhun ison rakkauden dokkareita kohtaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei ihana kuulla! Blackfish oli munkin ensimmäinen kosketus Netflixin dokumentteihin ja yks lemppareistani! ♥ Olisin sen tähän listaan heti ekana laittanut, mutta Suomen Netflixistä en enää löytänyt sitä. :-(

   Delete
 9. Hei kiitos dokkarivinkeistä, en ollut näistä nähnyt kuin Minimalismin ja True Costin!

  True Cost oli kyllä tosi silmiäavaava, ja sen myötä oon alkanut toden teolla vältellä fast fashionia. Kirjoitin blogiinkin tosta dokkarista sen katsottuani, koska musta tuntuu että tuo on yks niistä dokumenteista, joka kaikkien pitäis nähdä!

  ReplyDelete
 10. Täältä löytyy yks dokkarifani! Kiitos superisti vinkeistä! <3

  ReplyDelete

Instagram @sannilina

© sannialina. Design by FCD.